tiistai 7. marraskuuta 2017

Ystävättären pullat

Kaupassa myydään valmiita täytepitkoja. Mutta kerran kun menin kahvilan ohitse, näin siellä samankaltasia "pitkoja" leivoksen muodossa. Mielestäni siinä oli hauska idea, koska en hirveästi ole nähny tämän tyylisiä leivontareseptejä. Toisaalta tämä muistuttaa viinereitä, mutta viineriä tästä ei voi tehdä koska tästä puuttuu kokonaan taikinan taittelu. Oikeata nimitystä en kuitenkaan näille pullille keksinyt, joten nimensin nämä Ystävättären pulliksi. Nimi  tulee siitä, että jos menisin ystäväni kanssa kahvilaan ottasin tälläisen pullan, jos  niitä vain löytyisi.

Pullataikina:
5dl täysmaitoa
50g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 1/2tl suolaa
1 kananmuna
noin 13-15dl vehnäjauhoja
150g voita


Täytteet:
2 prk uunin kestävää marmeladia (noin 500g)
500g vaniliakreemiä 


Lisäksi:
voiteluun kananmuna ja reunoille raesokeria

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (noin 37 asteiseksi) tai jos käytät kuivahiivaa niin 42 asteiseksi. Lisää maitoon hiiva, sokeri, karedemumma ja suola. 
  2. Lisää maitoon vähän kerrallaan jauhoja, ja alusta taikinaa niin kauan kunnes se irtoaa kulhon reunoista hyvin. (Muista mitä enemmän jaksat käyttää vaivaa ja aikaa pullan tekoon sitä parempaa pullaa saat)
  3. Kun taikinaan on lisätty jauhot, lisää kananmuna ja sulatettu voi.
  4. Anna taikinan kohota rauhassa lämpöisessä paikassa noin puoli tuntia(esim. mikrossa, joka ei ole päällää, tiskialtaassa jossa on lämmintä vettä) 
  5. Jaa kohonnut taikina noin 16 osaan ( tai riippuu siitä kuinka isoja pullista haluaa, itse tein aika reilun kokoisia)
  6. Kaulitse pullat suorakaiteen kokoiseksi palaksi ja pursota vaniliakreemiä suorakaiteen pitkälle sivuille molemmille reunoille.
  7. Taita reunat keskelle niin, että kreemi peittyy. Käännä pitkot niin, että sauma peittyy.
  8. Anna pitkojen kohota liinan alla noin 15 minuutin ajan. 
  9. Kun pitkot ovat kohonneet, voitele ne munalla ja pursota marmeladia pitkon toiselle reunalle, ja vaniliakreemiä marmeladin viereen. Ripottele reunoille raesokeria.
  10. Paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia
  11. Hunnuta valmiiden pitkojen päälle tomusokeria koristeeksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...