sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Karjalanpiirakat & munavoi

Karjalanpiirakka on meille kaikille suomalaisille tuttu perinneherkku. Niitä on tehty Suomessa iät ja ajat, mutta se on silti säilyttänyt suosionsa. Aluksi karjalanpiirakat olivat tunnettuja ainostaan Itä-Suomessa, mutta ajan kanssa herkulliset piiraat ovat levinneet koko Suomeen, ja nykyään tunnemme ne koko Suomen herkkuna.  Henkilökohtaisesti karjalanpiirakat ovat aina olleet minulle suurta herkkua, varsinkin munavoin kera. 

Karjalanpiirakat 25 kpl

Kuoritaikina:
2 dl vettä
1 tl suola
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l täysmaitoa
1 1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun:
50 g voita
1 dl maitoa tai vettä

Aloita valmistamalla riisipuuro. Riisipuuro kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä.
 Kiehauta kattilassa vesi ja lisää puuroriisi. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää maito. Keittele puuroa miedolla lämmöllä, sekoittele tasaisin väliajoin, jotta puuro ei pala pohjaan noin tunnin ajan. Anna puuron jäähtyä hyvin ja lisää kanamuba joukkoon.
 Valmista seuraavaksi kuoritaikina. Mittaa kulhoon suola, ruisjauhot, vehnäjauhot ja lopuksi vesi. Alusta taikinasta pallo. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile taikinasta tanko. Muista käyttää koko ajan ruisjauhoja, jotta taikina ei tartu pöytään kiinni. Jaa tanko tasaisiin paloihin (noin 12-13 osaan per. tanko) Pyörittele taikinapaloistta palloja, ja litistä ne pieniksi kakkaroiksi. Lado kakkarat päällekäin, ja ripottele jokaisen kakkaran päälle hieman jauhoja. Peitä kulholla, jotta kakkarat ei kuivu.
 Kauli kakkarat ohuiksi pyöreiksi taikinakuoriksi, ruisjauhoja kokoajan käyttäen. Lado ne jälleen päällekkäin, ja laita taikinakuoren päälle hieman jauhoja, jottta ne eivät tartu yhteen. Peitä jälleen kulholla tai leivinliinalla. 
 Harjaa pullasudilla ylimääräiset jauhot pois taikinakuoresta, sillä kuiva jauho palaa herkästi uunissa. Laita noin 2 rkl puurotäytettä taikinakuoren päälle, ja levitä puuro karjalanpiirakan muotoon taikinakuoren keskelle, ja sulje sormin rypyttämällä. 
 Nosta karjalanpiirakat leivinpaperotomalle pellille, ja paista uunin keskitasolla 275 asteessa noin 10- 15 minuuttia. Karjalanpiirakat ovat silloin kypsiä, kun puuroon on ilmestynyt ruskeita pilkkuja. 
 Kun piirakat ovat valmiita voitele karjalanpiirakat voimaidolla/vedellä. Kasaa piirakat päällekäin voipaperille, ja peitä vielä leivinliinalla. Anna piirakoiden tekeytyä hetken aikaan. 
 Nauti karjalanpiirakat munavoin kera!
 
Munavoi
2 kovaksi keitettyä munaa
30- 50 g voita tai margariinia
ripaus suolaa
persiliaa koristeeksi

Keitä kananmunia noin 8-10 minuuttia. Laske kypsien munien päälle kylmää vettä, ja anna jäähtyä. Muussaa munat hienoksi ja lisää rasva ja suola. Koristele lopuks persilialla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...