lauantai 28. huhtikuuta 2018

Munkit

Vappu on täällä jälleen niin kuin joka vuosi. Vappuna syödään rosetteja ja tippaleipiä, sekä tietysti munkkeja.     Jos valmistat kotona munkkeja varmin tapa on tehdä perinteisiä reikämunkkeja, koska silloin munkit kypsyvät varmiten eivätkä jää raaoiksi. Tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa vappumunkkeja itse. Munkit olivat helppo ja turvallinen valmistaa friteerauskeittimellä, mutta samalla tavalla voit paistaa munkit valurautapadassa tai tukevapohjaisessa teräskattilassa. Huolehdi kuitenkin aina että sopiva kattilan kansi on lähellä saatavilla sekä sammutuspeite, koska mikäli rasva syttyy palamaan saat sen tukahdettua. Muista älä koskaan pidä vettä kuuman öljyn lähellä.   Turvallista ja kivaa vappua kaikille!


Munkit:
5  dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
14-15 dl vehnäjauhoja
2 kananmuna
100 g voita 

paistamiseen:
rypsiöljyä

pinnalle:
sokeria

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää myös kananmunat ja sekoita sen rakenne rikki.  Lisää vähän kerrallaan vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa niin kauan kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi voisula.Anna taikinan kohota lämpöisessä ja vedottomassa paikassa ainakin puolituntia, mutta mikäli vain mahdollista taikinaa saisi kohotella jopa 1 1/2 tuntia. Kun taikina on kohnnut pyörittele pikkupullia ja anna niiden kohota puolituntia.


Kuumenna öljy kattilassa noin 170-180 asteiseksi. Voit testata lämpötilan pienellä taikinanokareella, kun taikinanokare ruskistuu 1-2 minuutissa öljy on tarpeeksi kuumaa. Varo kuitenkin öljyn ylikuumentumista, ja pidä aina kattilan kantta lähelläsi mikäli öljy syttyy palamaan.  Venytä pikkupulliin reikä keskelle sormella, ja paista öljyssä moleminpuolin kunnes munkit ovat kauniin kullanruskeita. Nostele munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja sokeroi munkit. Nautiskele munkit siman kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...