keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Hampurilaiset ja ranskalaiset

Nyt on aika kirjoittaa ensimmäinen resepti blogiini. Tässä tulee maailman parhaimpien hapurilaisten ja ranskalaisten resepti. Siihen tarvitaan paljon aikaa ja vaivaa, mutta se on kaiken sen arvoista. Toki kiireinen kokki voi käyttää kaupasta ostettuja pihvejä tai sämpylöitä, mutta kaikki itsetehtynä tuottaa suussasulavan lopputuloksen, joka vie kielen mennessään.

Hampurilaissämpylät (neljälle)

2 1/2 dl maitoa tai vettä
25g hiivaa
2 rkl hunajaa/sokeria/siirappia
1 tl suolaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
1/4 dl öljyä
voiteluun vettä tai kananmunaa ja hampuilaisten päälle seessaminsiemeniä

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, hunaja ja suola. 


2. Sekoita mukaan vehnäjauhoja ja alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes taikinasta on tullut pehmeää ja irtoaa hyvin kipon seinämistä.

3 .Lisää lopuksi öljy.

4. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 min. 

5. Jaa taikina neljään osaan tai jos haluat pienemät sämpylät niin kahdeksaan osaan ja pyörittele jauhotetulla alustalla niistä sämpylöitä.

6. Anna sämpylöiden kohota vielä liinan alla noin 15 minuuttia.

7. Voitele sämpylät lopuksi kananmunalla tai vedellä ja lisää päälle seessamin siemeniä.

8. Paista uunnin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia






Jauhelihapihvit (neljälle)

400g sika-nautajauhelihaa 
2dl kermaviiliä
1/2dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 sipuli
suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta

1. Sekoita kermaviili ja korppujauhot kulhossa ja anna turvota noin 5-10 min

2. Lisää loput aineet kulhoon ja sekoita

3. Tee taikinasta neljä isoa jauhelihapihviä

4. Paista pihvit uunissa 225 asteessa noin 15 min tai paistinpannulla öljyssä.

Ranskalaiset

5-8 perunaa
öljyä
suolaa
mustapippuria 
grillimaustetta

1. Suikaloi perunat ranskalaisten mukaisesti noin 1cm siivuiksi. 

2. Kastele ja kuivaa perunat jotta niistä tulee rapeampia

3. Laita perunat öljy ja mausteet pussiin ja ravista 

4. Kaada ranskalaiset leivinpaperilla vuodattulle pellille ja paista niitä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia.
Tein perusperunaraskalaisten kanssa myös porkkanaraskalaisia joista tuli todella hyviä.



Koko annos loppuenlopuksi näytti tältä. Itse täytin oman hampurilaisen tomaatilla, salaatilla, sipulilla ja
majoneesilla, ja kyllä kelpasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...