lauantai 3. helmikuuta 2018

Laskiaispullat

Kuinka moni tykkää laskiaispullista nostaa käden ylös nyt. Laskiaispullat ovat yhtä minun suurinta herkkua. Ne kelpaavat minulle niin mansikkahillon kuin mantelimassan kera. Syön myös aina pullan hatun ensin, koska se maistuu mielestäni parhaimmalta niin. Nyt kannattaakin tehdä tästä laskiaispullia ja lähtemään laskemaan pulkkamäkeä, kun lunta ja pakkastakin on. 
 Joissain ohjeissa käsketään kaivamaan pullaan mansikkahillolle oma kolonsa, mutta jätin sen tällä kertaan väliin. Jos tämä ohje tuntuu liian suurelta voit puolittaa sen, mutta jos herkkusuita löytyy monta talosta voi olla parempi tehdä vähän isompi satsi.  Laskiaispullia tulee kuitenkin aika harvoin herkuteltua.

Pullataikina

5  dl täysmaitoa

50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
14-15 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
150 g voita 
voiteluun kananmuna ja pullan päälle raesokeria

Lisäksi:
2 dl kermavaahtoa
1 tl sokeria
vadelmahilloa tai mantelimassaa 

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää myös kananmuna ja sekoita sen rakenne rikki.  Ala lisäämään vähän kerrallaan vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa hyvin käsin tai yleiskoneella, ainakin 15 minuutin ajan. Lisää lopuksi voisula.
Anna taikinan kohota lämpöisessä ja vedottomassa paikassa ainakin puoli tuntia, mutta mikäli vain mahdollista taikinaa saisi kohotella jopa 1 1/2 h .
 Kun taikina on kohonut pyörittele taikinasta noin 90 g kokoisia pikkupullia. Anna pullat jälleen kohota puolituntia. Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne kananmunalla ja ripottele niiden päälle raesokeria. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10- 12minuuttia.
  Anna pullien jäähtyä kunnolla, kun ne tulevat uunista. Kun pullat ovat jäähtyneet leikkaa sahalaitavetsellä niistä hatut irti. Laita leikatun pullan keskelle nokare vadelmahilloa tai mantelimassaa. Vatkaa kermavaahto ja mausta sokerilla. Pursota kermavaahtoa hillonympärille. Laita pullalle hattu taikaisin. Hunnuta halutessasi tomusokeria laskiaispullien päälle. 


Nautiskele kahvin kanssa!

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköiset pullat. Laskiaispullia pitäisi itsekin tehdä pian. Mietin vain, että tuleeko tähän tosiaan 100 g hiivaa, eli 2 palaa? Tuntuu aika paljolta määrältä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! Hyvä kun huomautit asiasta. Pulliin ei tosiaan tule 100 g hiivaa. Olin tehnyt huolimattomuus virheen. Taitaisi tulla aika isoja pullia :D

    VastaaPoista

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...