perjantai 26. tammikuuta 2018

Runebergintortut

Runebergintortut olivat Johan Ludvig Runebergin suurinta herkkua. Näiden ihanien torttujen reseptin kehitteli hänen vaimonsa Fredrika Runeberg, kun hänen miehensä halusi jotakin makeaa, mutta kotoa ei löytynyt juuri mitään. Tuttu tunne vai mitä? Näin Fredrika Runeberg kävi kaikki kaappinsa läpi, ja löysi sieltä muunmuassa vehnäjauhoja, korppujauhoja, keksinmuruja, omenahilloa. Näin yksinkertaisella kompolla hän kehitteli kaikkien rakastamia Runebergin torttuja.

Runebergin päivää vietetää 5. hemikuuta.
Runebergintortut (12 annosta)

100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl vehäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 tippa karvasmanteliaromia
1,5 dl piparinmuruja
1 tl leivijauhetta

Pinnalle:
vadelmahilloa
1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl vettä
1 tl sitruunamehua tai punssia





Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, ja lisää kananmuna ja karvasmanteliaromi hyvin sekottaen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Murusta piparit, ja lisää ne kuiva-aineseokseen. Lisää kuiva-aineseos lopuksi taikinaan.
 Laita pellille 12 suurta muffinssivuokaan tai käytä suoraan Runebergin torttuvuokaa. Jaa taikina tasaisesti vuokiin. Paista torttuja uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10-12 minuuttia. Kun tortut tulevat uunista anna niiden jäähtyä, ja valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri, vesi ja sitruunamehu sekaisin. Kun tortut ovat jäähtyneet ota ne pois muffinsivuuista, ja kumoa tortut pohja alaspäin, jotta tortun kapeampi pohja osoittaa ylöspäin. Lisää siihen nokare vadelmahilloa, ja pursota sokerikuorrutteella rengas hillon ympärille. Nauti torttuja kahvin kera!

Jaa taikina joko suurin muffinsivuokiin tai Runebergintorttuvuokin. Muista voidella vuuat hyvin rasvalla, jotta tortut irtoavat.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...